Svartvinbärsbrännvin
Frysen är full av vinbär, hallon, blåbär, krusbär, rabarber, jordgubbar och körsbär. En del påsar har legat där i flera år, en del är nya tillskott. All heder åt saft, sylt och gelé – men det finns faktiskt mycket mer man kan göra med bären. Svartvinbärsbrännvin, till exempel.
Svartvinbärsbrännvin
Svarta vinbär (frysta eller färska spelar ingen roll)
Socker
Brännvin eller vodka
Häll vinbären i en glasflaska, fyll till strax över hälften. Toppa med lite socker, jag tog en matsked till en 750 cl flaska. Fyll på med brännvin eller vodka. Vänd flaskan upp och ner några gånger. Låt stå i rumstemperatur i 1-2 veckor, vänd på flaskan dagligen. Sila bort bären med hjälp av ett kaffefilter.
Om du vill kan du lägga några svartvinbärsblad i flaskan en-två dagar innan snapsen ska drickas.
Hamburgerbröd med solroskärnor Mormors nötkakor