Björnbärssylt med apelsin

17 september 2010 at 10:31

I helgen lurade jag med mina föräldrar att plocka björnbär. Att plocka björnbär är förenat med en viss fara… Dels är buskarna taggiga som bara den, dels växte just de här björnbärsbuskarna  i ett stengärde, och vi vet ju alla vilka djur som trivs där. Vi var sent på det – många före oss hade nallat bär från buskarna. Till sist hade vi ändå fått ihop cirka 900 gram björnbär som jag genast gick hem och gjorde sylt på. Och jag kunde inte låta bli utan smaksatte sylten med det första jag fick ögonen på – en apelsin. Jag gjorde en lättsockrad variant som blir ganska fast i konsistensen. Om du vill ha en sötare, inte lika fast sylt, ta mer socker.

Igår blev det pannkakor med vispad grädde och björnbärssylt till kvällsmat. Gott!

Björnbärssylt med apelsin 2 burkar

900 gram björnbär
500 gram syltsocker
Rivet skal från en liten apelsin
1 msk nypressad apelsinjuice

Rensa och skölj björnbär noga. Blanda i en gryta tillsammans med syltsocker, apelsinskal och apelsinjuice. Rör om tills allt socker har smält och låt sedan sylten stormkoka under 3-5 minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar. Ställ svalt.

Entry filed under: Safta & sylta. Tags: , .

Äppelmust Plommonsylt med ingefära


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: