Apple butter

29 september 2010 at 23:03

Jag möter hösten med delade känslor. Å ena sidan saknar jag solen, uteluncherna och att slippa släpa på jacka. Å andra sidan är jag barnsligt förtjust i de allt mörkare kvällarna. Då kan jag bädda ner mig i soffan, tända ljus och bara mysa. Dessutom betyder höstens annalkande att vi är ett steg närmare julen, den mysigaste tiden på året. Så när jag ikväll kokade apple butter och doften av jul – kanel och nejlika – spred sig i lägenheten var julmusiken farligt nära…

Apple butter är en kryddig röra som egentligen inte passar in i någon av kategorierna sylt, marmelad eller gelé. Det är en puré, lik äppelmos, som smaksätts med exempelvis kanel, nejlika och muskotnöt. Den kan ätas varm eller kall, gärna på en skiva gott bröd, till gröt eller till ost och kex.

Apple butter ca 4 dl

1 kg äpple, skalade och klyftade (gärna matäpple)
ca 8 dl äppelcider
2 dl socker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen muskotnöt
Saften från en halv citron

Börja med att ställa glasburkarna (inte locken) på ett galler i en 100 grader varm ugn. Låt stå i ugnen cirka 25-30 minuter, stäng sedan av ugnen och låt burkarna stå kvar. Diska locken noga.

Lägg de skalade och klyftade äpplena i en stor, tjockbottnad kastrull (jag använde en gjutjärnsgryta). Häll i äppelcider så att den täcker äpplena. Sätt plattan på medeltemperatur och låt sjuda tills äpplena blir mjuka, cirka 20-30 minuter. Skumma om det behövs. Ta äpplena från värmen och låt dem svalna i några minuter. Mixa till puré med hjälp av en stavmixer – var försiktig så att du inte stänker och bränner dig! Häll tillbaka purén i kastrullen och låt sjuda på låg värme. Rör ner socker, kanel, nejlika, muskotnöt och citronsaft i äppelpurén, lite i taget. Låt din apple butter sjuda tills den tjocknar och mörknar, det tar cirka 1-2 timmar. Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast i botten. Om du vill kan du testa om den är färdig genom att hälla en klick apple butter på en kall tallrik. Om purén vattnar sig, typ delar sig i puré och vatten, är den inte färdig.

Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Kastrullen ska vara så pass stor att alla burkar får plats i den, helt täckta med vatten. Ta ut glasburkarna från ugnen och fyll dem med apple butter (fyll tills det återstår ungefär en en halv centimeter av burken). Skruva på locket och – med hjälp av en tång – sätt ner burkarna i kastrullen med det kokande vattnet. Koka i tio minuter.

Entry filed under: Safta & sylta. Tags: .

Plommonsylt med ingefära Sega solrossnittar


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: