Syltade gröna tomater

29 oktober 2010 at 22:18

När det blir kallt ute och för dyrt att värma upp växthusen plockas tomaterna innan de hunnit mogna till röda, fina tomater. Då får vi istället gröna, fasta tomater som är goda att lägga in. Säsongen (om man ens kan kalla det säsong) för gröna tomater är kort. När jag fick syn på några lådor gröna tomater i Kivik slog jag till direkt. Jag köpte två kilo på studs. Sedan dess har jag hunnit med två olika typer av inläggningar. Mitt första försök var smaklöst och förtjänar inte att upprepas. Mitt andra försök – ja, det ser ni här. En söt, men ändå mycket god variant av syltade gröna tomater.

Syltade inlagda gröna tomater är goda till redig, svensk husmanskost och håller många månader om de förvaras mörkt och svalt. Receptet (med ytterst små förändringar) kommer från Karin Fransson ur P1-programmet ”Meny med Tomas Tengby”.

Syltade gröna tomater 2 burkar

1 kg gröna tomater (desto mindre desto godare)

Lag:

2 dl ättiksprit, 12%
3 dl vatten
6 dl strösocker
1 tsk salt
10 kryddnejlikor
8 kryddpepparkorn
3 cm färsk ingefära
2 kanelstänger

Skölj och rensa tomaterna. Picka hål i skalen med en vass kniv eller en provsticka. Koka upp vatten, låt tomaterna koka i några minuter och låt de sedan rinna av i ett durkslag. Om man vill kan man försiktigt ta bort skalet på tomaterna. Sätt ugnen på 100 grader, sätt glasburkarna på ett galler eller en plåt och låt dem stå inne i 10-15 minuter. Under tiden blandar du ihop alla ingredienser till lagen i en stor kastrull. Sätt kastrullen på medelvärde och rör i lagen tills sockret löst sig och lagen kokat upp. Lägg i tomaterna och låt koka i cirka 8-10 minuter. Ta upp eventuella skal och skum med hjälp av en hålslev. När tomaterna är klara (de ska ha lite spänst kvar) tar du upp dem och lägger dem i de steriliserade glasburkarna. Koka upp lagen på nytt, slå den över tomaterna och förslut burkarna. Ställ mörkt och svalt i några dagar. Slå lagen i en kastrull, koka upp den på nytt och låt den kallna. Häll lagen över tomaterna, förslut burkarna. Låt burkarna stå i några veckor, mörkt och svalt, innan du äter tomaterna.

Annonser

Entry filed under: Inläggningar. Tags: .

Bönsallad Daim


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: