Glögg

1 november 2010 at 23:44 1 kommentar

Om två månader sitter vi där – utslagna i tv-soffan och återhämtar oss efter nyårsfesten. Vi har lovat oss själv att detta år – 2011 – ska bli vårt år. Vi ska sluta, börja, göra uppehåll, minska och öka på både det ena och det andra. Vi har motivation! Vi har en ambition! Vad i hela fridens namn kan gå snett?

Visst känns det avlägset med jul och nyår? Men ni vet hur det är – två månader går fort och helt plötsligt står julen på farstutrappan och knackar på dörren. Julen kommer tidigare för varje år… Kanske har du redan köpt den första julklappen? Jag har i alla fall redan köpt mattidningarnas julspecial och grottat ner mig i planerna på alla godsaker som ska göras.

Receptet på glögg som jag ska dela med mig av idag har jag inte smakat själv. Men om det ska göras glögg enligt detta recept till jul – ja, då är det till att få fart i köket. Glöggen ska nämligen stå i några veckor för att jäsa innan den silas upp på flaskor. Jag återkommer med det färdiga resultatet lagom till jul!

Såhär ser glöggen ut just nu (när jag tokrör i den):

Glögg 5 liter

5 liter svagdricka
2,5 kg strösocker
50 g jäst
500 g russin
1,5 dl hela kryddnejlikor
1 bit färsk ingefära, skalad och skivad
5 råa potatisar, skalade och skivade
12 g kardemummakärnor

Blanda alla ingredienser i ett kärl som rymmer minst 10 liter (kärlet ska vara dubbelt så stort för att det inte ska jäsa över). Täck kärlet med plastfilm som du sticker några små lufthål i. Låt stå i rumstemperatur och jäsa i tre veckor. Det ska bubbla mycket och bildas skum – då jäser det bra! Rör gärna om de första dagarna så att sockret löses upp ordentligt. Sila genom en ren silduk och häll upp glöggen i rena flaskor. Förvara flaskorna i kylen. Ju längre glöggen får stå efter silning, desto klarare blir den. Glöggen klarar sig upp emot ett år i kylen.

Recept: Lantliv Mat & vin, senaste numret

Entry filed under: Drickbart.

Daim Blåbärssmoothie

1 kommentar

  • 1. Glöggen hälsar « My little bakery  |  9 november 2010 kl. 22:01

    […] är inte för sent att blanda ihop några liter glögg till jul. Till glöggreceptet! från → Drickbart ← Blåbärssmoothie No comments yet Klicka här för […]


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: