Knäck

19 november 2010 at 12:38 1 kommentar

Det kan tyckas konstigt att jag redan gör knäck. Vän av ordning tänker givetvis att det är fem veckor kvar till jul och att det är ett helgerån att äta knäck innan vi vänt blad i kalendern och december månad börjat. Till dig vill jag säga: ta det lugnt, det är för ett gott syfte jag valt att göra julgodis innan julen ens är i synhåll. Som jag tidigare sagt svänger jag ihop lite gott till en julmarknad och knäcken är bidrag nummer två.

När jag gör knäck till oss själva gör jag det ofta hemma hos mina föräldrar. Där, i en gammal receptbok som beställts från en jultidning någon gång i början av 90-talet, finns världens bästa knäckrecept. Jag lovar. Idag gör jag knäck hemma hos mig själv och passar då på att testa receptet på knäckformspaketet. Om du inte brukar testa recepten på förpackningarna – gör det! Oftast är de precis lika lyckade som det här knäckreceptet (ja, jag har tjuvsmakat). När vi närmar oss jul ska jag bjuda på det knäckrecept jag brukar använda, det är utan tvekan bäst!

Knäck 60-70 stycken

25 g smör
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
cirka 1 dl skållad, hackad sötmandel (mer eller mindre efter smak)

Börja med att skålla mandeln. Koka upp vatten, dra kastrullen från värmen, lägg i mandeln och lägg på locket. Efter 3-4 minuter häller du mandeln i ett durkslag, sköljer med kallt vatten och skalar mandeln. Lägg på hushållspapper för att torka och hacka den sedan fint. Blanda smör, socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och håll kokade på låg värme. Rör med jämna mellanrum så att knäcken inte bränns vid, men rör inte för ofta – då finns det risk att smeten sockrar sig. Låt koka cirka femton minuter, gör sedan kulprovet. Det gör du genom att hälla lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan forma smeten till en kula är knäcken färdig, om inte låt koka ytterligare några minuter och gör kulprovet på nytt. När smeten är färdig, ta kastrullen från värmen, rör i mandeln och häll upp i formar. Låt svalna en stund innan du sätter in knäcken i kylskåpet.

Tips!
Att trängas kring kastrullen med varm knäck, med en tesked i varje hand, och försöka fylla de små formarna är mysigt. Men ibland, när jag är själv, måste det gå fort. Då använder jag en liten mjölkkanna i rostfritt, typ den här, när jag häller knäcken i formarna. Mindre mysfaktor, men effektivt.

Entry filed under: Godis.

Saffransskorpor Kokosdrömmar

1 kommentar

  • 1. Den godaste knäcken « My little bakery  |  19 december 2010 kl. 20:20

    […] jag gjorde knäck förra gången (enligt receptet på knäckformspaketets baksida) lovade jag att återkomma med mitt bästa […]


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: