Sagan om glöggen fortsätter

23 november 2010 at 00:23 3 kommentarer

Jag tycker inte om att slänga mat. Det skär i hjärtat på mig. Ändå var det precis vad jag var tvungen att göra idag. Jag tog en titt i påsen med gröna tomater som jag köpte för några veckor sedan. De hade fått en ovälkommen påhälsning av vitt mögel. Jag hade en plan för tomaterna, jag skulle göra grön tomatchutney. Men så gick dagarna, veckorna… Och nu ligger hela påsen i soporna. Jag skäms.

Nu till glöggen. Den stora kastrullen med glögg har haft en given plats i köket under de senaste veckorna. Det har doftat helt underbart, det har inte gått en dag då jag inte smugit nära och tagit flera djupa andetag. Det har doftat så gott om den att jag helt glömt bort att den ska silas och tappas på flaska! Så igår, fyra veckor efter att jag rörde ihop glöggen (och enligt receptet en vecka för sent), var det dags att göra den färdig för kylskåpet. Jag silade bort russin, potatis och kryddor från glöggen med hjälp av en silduk. Sen hällde jag upp glöggen på väl rengjorda, steriliserade glasflaskor. Sterilisering görs genom att du hettar upp flaskorna till 100 grader (till exempel i ugnen).

Tre fina flaskor glögg blev det (jag gjorda halva receptet):

Under tiden som flaskorna stod i ugnen passade jag på att smutta på ett litet glas kall glögg. Och jag lovar… den smakar precis lika gott som den doftar! Dessutom har det blivit lagom mycket alkohol i den. En gnutta för söt, kan jag tycka, men jag tror att det rättar till sig när den blir varm och får sällskap av russin, mandel och ett och annat pepparkaksdopp. Julefikan är räddad!

Entry filed under: Drickbart.

Kokosdrömmar Toscanskt bröd med soltorkade tomater

3 kommentarer

 • 1. Filippa H.  |  24 november 2010 kl. 22:03

  Hm… din glögg luktade kryddigt och gott, hela tiden säger du… då blir jag lite orolig för min glögg! Den luktade kryddor och helt ljuvligt i början, men nu luktar den i princip bara alkohol! Borde jag kanske slänga i lite mer kryddor, måhända..? Har du någon aning?

  Jag har utmanat dig på min blogg, ifall du har lust!
  http://mitt-stora-koksaventyr.blogspot.com/2010/11/utmaning.html

  • 2. Caroline  |  25 november 2010 kl. 00:08

   Nejdå, inte ska du vara orolig för din glögg! Den har doftat gott från den dag jag rörde ihop den tills jag tappade upp den i flaskor, men doften har definitivt förändrats. Kryddoften har tonats ner lite efterhand som alkoholen kommit till sig. Hur hög alkoholhalten blir skiljer sig säkert från glögg till glögg, min glögg blev lagom stark, varken för lite eller för mycket. Kanske har din jäst bättre än min och på så vis blivit starkare? Den blir säkert hur god som helst oavsett!

   • 3. Filippa H.  |  25 november 2010 kl. 15:33

    Aha 🙂 då känne rjag mig lite lugnare! Haha. Tack


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: