Toscanskt bröd med soltorkade tomater

26 november 2010 at 00:32 2 kommentarer

Jag är en sån som gärna testar recept på förpackningar. Oftast pryds förpackningarna med enkla, självklara och lite väl tråkiga recept av typen rågkakor på rågsiktsförpackningen eller vetebröd på vetemjölsförpackningen. Så har det alltid varit, och så lär det förbli. Men på vissa förpackningar verkar det finnas utrymme för lite mer spännande recept…

Strax innan sommaren köpte jag hem ett paket durumvetemjöl att ha till pizzadegen. Vanan trogen vände jag på paketet och studerade recepten. Nu, ett halvår senare, har jag precis bakat förpackningsreceptet ”toscanskt bröd med soltorkade tomater” för fjärde, eventuellt femte, gången. Ikväll åt vi det till sallad men det är urgott att ta med sig på en picknick, att käka det till grillat eller låta det vara en del av en buffé. Bör prövas, med andra ord.

Toscanskt bröd med soltorkade tomater 3 bröd

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
5 dl durumvetemjöl
7 dl vetemjöl

Fyllning:
15-20 st hackade soltorkade tomater (gärna de som ligger i olja)
3-4 msk olivolja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk timjan

Blanda jäst och fingervarmt vatten i en skål, rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna på skålen. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter, och blanda under tiden ihop fyllningen. Dela degen i tre lika stora delar och kavla ut dem till rektangulära kakor (cirka 20×30 cm). Bred på fyllningen, rulla ihop och lägg med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Skåra bröden med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla olja på bröden och strö över timjan och gärna lite flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Annonser

Entry filed under: Bröd.

Sagan om glöggen fortsätter Chokladtårta

2 kommentarer

  • 1. Linn  |  19 juli 2011 kl. 13:18

    Tack för receptet! Bakade detta bröd för några år sedan och har i ett par dagars tid googlat mig fördärvad för att hitta receptet igen. Här var det! Det är verkligen ett supergott bröd.

    • 2. Caroline  |  19 juli 2011 kl. 20:09

      Jag håller med, det är verkligen det perfekta picknickbrödet!


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: