Chokladtårta

28 november 2010 at 22:59 3 kommentarer

Har ni sett Vänneravsnittet där Rachel ska göra efterrätten trifle? Problemet är att två sidor i hennes kokbok har klistrats ihop och det slutar med att hon gör två olika recept, ”half an english trifle and half a shepards pie”. Vännerna bjuds på den oväntade kreationen, men det är bara Joey som äter med god aptit. När Ross tycker att det smakar ”feet” säger Joey: ”What’s not to like? Custard? Good. Jam? Good. Meat? Good.”. Jag tänker i samma bana, fast med lite snällare innehåll. Jag tänker snarare:

Kladdkaka? Gott. Chokladmousse? Gott. Chokladsås? Gott.

Resultatet blev en chokladtårta. Jag kombinerade helt enkelt det bästa kladdkaksreceptet jag vet med det bästa chokladmoussereceptet och svängde ihop en kraftig chokladsås till att toppa hela härligheten med. Och så lite grädde och några hallon, såklart. Så, what’s not to like?

Här kan du se Rachel göra trifle

Tårtan serveras på en söt tallrik från Karlskrona Porslinsfabrik.

Kladdkaka
Recept: Markus Aujalay

150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Blanda smör, socker, kakao och vaniljsocker. Knäck ner ett ägg i taget och blanda sist i mjölet. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. När kladdkakan svalnat, gör moussen:

Chokladmousse med passionsfrukt

100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 passionsfrukter, saften

Dela passionsfrukten, gröp ur innehållet och sila det. Spara saften. Smält chokladen i en kastrull över kokande vatten. Vispa grädden lätt (om du vispar den för hårt blir moussen grynig). Ta chokladen från värmen och rör ner en äggula i taget och saften från passionsfrukterna. Vänd ner grädden i chokladblandningen, lite i taget. Bred chokladmoussen på kladdkakan och sätt in i kylskåpet. Efter 2-3 timmar har moussen stelnat och tårtan kan serveras.

Om du vill kan du toppa tårtan med chokladsås. Jag gjorde chokladsås på kakao, socker, mjölk och lite smör. Jag har inget recept på det, det ”höftade” jag fram. Annars går det lika bra att toppa med lite vispad grädde och några hallon.

Annonser

Entry filed under: Efterrätter, Tårtor. Tags: .

Toscanskt bröd med soltorkade tomater Hurtbulle

3 kommentarer

  • 1. Li  |  30 november 2010 kl. 12:07

    ÅHHH!!!!!!! Jag dör! DEN vill jag gärna smaka när vi ses nästa gång, TYVÄRR kommer vi inte komma till julen!

  • 2. Filippa H.  |  7 december 2010 kl. 09:33

    Herre gud vilken tårta! Mäktig och ljuvlig till tusen ser den sannerligen ut att vara. Sparad i receptmappen 🙂

    • 3. Caroline  |  7 december 2010 kl. 10:19

      Den var himla god. Men mäktig. Fast sambon tyckte att det skulle vara mer mousse och mindre kladdkaka. Lite mer mousse, kanske, men den var rätt så perfekt som den var… 🙂


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: