Mellbykavring. Eller?

12 december 2010 at 22:55

I Södra Mellby på Österlen hittar man Mellbybagaren. Bageriets kavring – som med fördel ska skäras i riktigt tunna skrivor – äter vi till de flesta högtider. Till påsk, midsommar och jul, det är lika gott varje gång. Kavringen är inte bara poppis hos oss som bor i närheten av bageriet utan har blivit vida känd och säljs i butiker runt om i Sverige. På Mellbybagarens hemsida stannar man länge. Här hittar man en salig blandning av bageriets historia, bagarmästarens åsikter i stort och smått och en hel del recept på deras bröd och bakverk – bland annat på deras kavring.

Igår var det dags att testa receptet. För hur svårt kan det vara att göra kavring?

Mellbybagarens recept är oerhört enkelt och innehåller i stort sett bara mjöl och vatten. Det blir en tung deg och för första gången var jag orolig att min bakmaskin skulle ge upp. Efter några minuters maskinknådande hade degen krupit upp och in i maskinen, jag hade deg och mjöl i hela köket och över halva mig själv. Degen jäste fint, jag formade den till tre bröd och skjutsade in den i ugnen.

Resultatet?

Det ser inte ut som en kavring. Det smakar inte som en kavring. Men det är en kavring, i alla fall enligt receptet. Med andra ord: jag förstår inte alls hur brödet som jag tog ur min ugn och brödet som Mellbybagaren bakar kan ha samma ingredienser. Det är två helt olika bröd – både utifrån smak och utseende. Så jag bugar ödmjukt inför bagaren i Södra Mellby och lovar att aldrig baka brödet igen.

För er som är sugna på att testa receptet på kavringen som varken ser ut eller smakar som en kavring, så hittar ni det på www.mellbybagaren.se. Där finns också en del andra recept på deras bröd, bullar och kakor. Definitivt värt ett besök!

Entry filed under: Bröd, Värt ett besök.

Vörtbröd – usch! Chilitryffel


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: