Den godaste knäcken

19 december 2010 at 20:20

För några år sedan julbakade jag och några av mina vänner i min studentlägenhet i Sundsvall. Vi hade gjort lussekatter och mintkyssar och nu var det äntligen dags för knäcken. Eftersom vi var många som skulle dela på julgodiset hade vi mångdubblat receptet. En av oss blandade grädde, socker och sirap och började koka, en annan skållade och hackade mandeln. När knäcken var kokt började vi blanda i mandeln. Sked efter sked slogs i, och vi rörde och rörde. Till sist hade vi fått i så mycket mandel att det började bli tungt att röra – och då hade vi ändå mer än hälften av mandeln kvar! Vi anade att något hade blivit fel, så vi gick tillbaka till receptet. Jodå, mycket riktigt hade omräkningen blivit fel och vi hade skållat och hackat tio gånger så mycket mandel som vi skulle ha i knäcken…

När jag gjorde knäck förra gången (enligt receptet på knäckformspaketets baksida) lovade jag att återkomma med mitt bästa knäckrecept när vi närmade oss jul. Så här kommer receptet – hemligheten är smöret!

Knäck cirka 100 stycken

3 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
3 dl strosocker
60 gram smör
100 gram skållad och hackad mandel

Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad, ganska stor kastrull. Låt koka upp och håll sedan kokade på låg värme, utan lock, i cirka 45 minuter. Rör i smeten några gånger under tiden. Knäcksmeten är färdig när den når 120-125 grader (beroende på hur hård du vill ha den) eller klarar kulprovet. Kulprovet gör du genom att hälla lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan forma smeten till en kula är knäcken färdig, om inte låt koka ytterligare några minuter och gör kulprovet på nytt. När smeten är färdig, ta kastrullen från värmen, rör i mandeln och häll upp i formar. Låt svalna till rumstemperatur innan du sätter in knäcken i kylskåpet.

Tips!
Använd en liten mjölkkanna i rostfritt, typ den här, när du häller knäcken i formarna.

Entry filed under: Godis.

Chokladbräck med godis Lyckokakor


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: