Prinsesstårta med hallonsylt

16 januari 2011 at 20:44 2 kommentarer

För några månader sedan bestämde jag mig för att ta tjänstledigt från mitt jobb för att plugga under 2011. När jag tog beslutet kändes det avlägset, det var nästan ett halvår bort. Men tiden har gått fort och på torsdag är det dags för första föreläsningen. På onsdag, min sista arbetsdag innan tjänstledigheten, har jag lovat att bjuda mina goa arbetskamrater på fika och självklart blir det hembakat.

Så vad ska jag bjuda på?

Min första tanke är prinsesstårta. Men är det inte svårt att göra en prinsesstårta? Det är ju så många moment! Och tänk om den inte ens blir god? Det finns bara en sak att göra: att testbaka!

Så nu har jag bakat jag min allra första prinsesstårta.

Alla moment – fram tills det att marsipanen skulle på – var förhållandevis enkla. Bottnarna blev perfekta, fyllningen blev god och byggandet av tårtan gick bra. Men till sist kom det oundvikliga – att täcka tårtan med marsipanlocket. Jag gjorde det enkelt för mig och köpte färdigt lock och tanken att locket skulle vara för litet slog mig aldrig… När locket väl lagts på syntes de nedersta två centimeterna av tårtan fortfarande, och så kan man ju inte servera en tårta. Här infann sig ett mindre kristillstånd. Hur ska jag göra? Mer marsipan? Nej, jag hade inte mer marsipan hemma. Grädde? Nix, grädden var slut. Sidenband? Galen tanke. Men så hittade jag lite mandelmassa i kylen och efter fem minuters googlande och tio minuter vid spisen hade jag skapat marsipan av mandelmassan. Några droppar röd färg och vips hade jag ett ätbart band och en helt okej ros med två röda blad.

Men tyvärr, det blir inte prinsesstårta till fika på jobbet på onsdag.

Den färdiga tårtan blev jättegod och jag hade gärna gjort en ny och tagit med mig till fikan på onsdag. Men jag tror tyvärr inte att det är praktiskt möjligt att släpa den med mig på tåget – den är ju hur tung som helst!


Prinsesstårta
Inspiration från Per Morberg

Botten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vaniljfyllning:
1,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
1 dl hallonsylt
3 dl vispgrädde (vispa mer grädde om du vill ha en gräddig prinsesstårta)
1 marsipanlock
Florsocker
Marsipanros

Vi börjar med bottnarna: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form, cirka 24 cm i diameter. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ned i ägg- och sockersmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt kakan vila i sin form i några minuter innan den stjälps upp på ett galler för att svalna helt.

Nu är det dags att göra vaniljfyllningen: Blanda mjölk, vispgrädde, äggulor, strösocker och potatismjöl i en kastrull. Värm på svag värme under konstant omrörning. Ta bort från värmen när första bubblan kommer. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ned i den varma krämen. Sätt kastrullen i kallt vatten, rör med jämna mellanrum tills krämen är helt kall. Vispa grädden och vaniljsockret fast och vänd sedan ned i krämen.

Nu ska vi sätta ihop tårtan: Dela bottnen i tre delar. Lägg den understa delen på ett tårtfat. Bre på hallonsylt och hälften av vaniljfyllningen. Lägg på nästa botten och bre på resten av vaniljfyllningen. Lägg på den sista tårtbottnen och täck hela tårtan med grädde. När du brer på vaniljfyllning och grädde, lägg extra mycket i mitten av tårtan så att tårtan blir lite rundare upptill. Täck tårtan med ett marsipanlock (om du använder ett färdigt lock, försäkra dig om att det räcker över hela tårtan, om inte så försök att kavla det större). Gör en ros av marsipan och placera mitt på tårtan. Strö florsocker över tårtan strax innan servering.

PS! Enligt originalreceptet ska en prinsesstårta inte innehålla sylt, men jag tycker att sylten piffar till tårtan och ger den en uppfriskande smak. Vill man göra en ”riktig” prinsesstårta hoppar man över sylten.

Entry filed under: Tårtor.

Chokladbollar med gojibär Dinkelknäckebröd

2 kommentarer

  • 1. Filippa H.  |  18 januari 2011 kl. 21:08

    Snygg! Det blir så härliga bilder då man fotar i genomskärning. Mums!

  • 2. sockerdrommar  |  24 januari 2011 kl. 15:14

    Duktig du är 🙂 Jag har bara gjort prinsesstårta en gång tror jag, men marsipanen går bara sönder för mig 😦
    Håller mig till att pilla med små marsipanrosor istället 😉


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: