Dinkelknäckebröd

28 januari 2011 at 23:58 1 kommentar

Här kommer ett recept på ett hårt, gott knäckebröd. Egentligen ska ett knäckebröd kavlas med en kruskavel, men en sådan har aldrig varit i min ägo. Så jag tog det bästa jag kunde uppbåda – en köttklubba! Inte alls lika effektivt som en riktig kruskavel… Men fint!

Dinkelknäckebröd ca 60 stycken
Receptinspiration från  Lantliv mat & vin

25 g jäst
5 dl mjölk
1 msk honung
1 msk salt
6 dl siktat dinkelmjöl
3 dl fint rågmjöl
3,5 dl grahamsmjöl
2 msk kummin
flingsalt och torkad rosmarin att strö på

Smula ner jästen i en skål och tillsätt honung och salt. Värm mjölken så att den blir fingervarm, 37 grader, och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig. Stöt kumminen i en mortel och blanda med de olika mjölsorterna. Blanda mjölblandningen med vätskan och arbeta ordentligt (helst i maskin) tills degen är smidig. Låt jäsa under bakduk i ungefär en timme. Under tiden värmer du ugnen, med en plåt i, till 225 grader. Ta en bit av degen och kavla ut den tunt på mjölat bakbord. Strö över flingsalt och torkad rosmarin. Kavla gärna med en kruskavel ett par gånger – då fastnar saltet och rosmarinen i degen. Skär knäckebröden i den storlek du önskar. Strö lite mjöl på den heta plåten och grädda knäckebröden i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Entry filed under: Bröd.

Prinsesstårta med hallonsylt Apelsinmarmelad med whiskey

1 kommentar

  • 1. Filippa H.  |  29 januari 2011 kl. 11:04

    Ååh vad det ser gott ut! Jag är minst sagt en knäckebrödsälskare – både av köpt och hembakat, men det finns inget som går upp emot det hembakade! MUMS!


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: