Rågsiktsbullar

3 april 2011 at 22:53 2 kommentarer

I gamla kokböcker är allt så enkelt och självklart. Husmodern (som säkert var bokens flitigaste användare) behövde inte skrivas på näsan. Bakrecepten är ofta korta och utelämnar gärna sådant som var självklart för husmodern. Exempelvis behövde hon inte få berättat för sig hur länge bullarna skulle jäsa, hon hade stenkoll på när de var färdiga för ugnen. I andra fall utelämnar man mängder. I ett recept på kex i en snart 90 år gammal kokbok för ”Zeniths margarin”, undviker man att prata kring mängden vetemjöl:

Kex.
1/3 lit. grädde, 100 gr. Zeniths margarin, 300 gr. socker, 1 tesked hjorthornsalt, 1 tesked kardemumma, vetemjöl till en lagom deg. Grädden vispas till skum, margarinet smältes och alla ingredienser blandas uti grädden. Till sist mjölet så mycket som till en vanlig deg. Bakas som små knäckkakor, naggas och hål uttagas med fingerborg. Gräddas ljusbruna.

Receptet på rågsiktsbullarna här nedanför kommer också från en gammal kokbok, nämligen favoritkokboken ”Bra mat bättre” från 1952. Vi hade bullarna till vegetariska biffar, men det går givetvis finfint att servera till frukost med lite smör och ost.

Rågsiktsbullar 16-20 stycken
Recept: ”Bra mat bättre”

0,5 l vatten (eller mjölk)
50 g smör
75 g jäst
1 tsk salt
1 msk mörk sirap
300-400 g rågsikt
400-500 g vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt allt vatten utom 0,5 dl som jästen röres ut i. Värm smör- och vattenblandningen till fingervarmt, 37 grader. Tillsätt salt, sirap och ungefär en tredjedel av mjölet. Blanda sedan i den utrörda jästen. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget, och arbeta degen tills den släpper bunken. Dela degen i 16-20 lika stora bitar och rulla till bullar. Lägg bullarna på en plåt, täck med en ren handduk och låt jäsa i 30-40 minuter. Grädda bullarna i 225 grader varm ugn tills de fått fin färg, det tar cirka 10 minuter. Pensla bullarna med vatten så fort de tagits ut ur ugnen.

Entry filed under: Bröd.

Smått och gott! Drottningsylt

2 kommentarer

  • 1. Kim  |  5 april 2011 kl. 22:39

    Ja, skämmes den husmoder som inte vet hur en ”lagom” deg ser ut! 🙂
    Jag blev lite nyfiken på veggo-biffarna, bjussar du på receptet framöver kanske?

    • 2. Caroline  |  6 april 2011 kl. 00:46

      Just de här biffarna är inte hemmalagade utan de kommer från ekkogourmet (www.ekkogourmet.com) och heter Lemon Masala Burger. Det är jättegoda burgare, utan konstigheter och tillverkade i Malmö.


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: