Matjestårta

9 juli 2011 at 22:30

Eftersom jag hamnat på efterkälken med att lägga upp recept här i mitt eget lilla bakery, kommer en del inlägg att kännas… fel i tiden. Som den här matjestårtan, till exempel. Vi åt den till midsommar, som sig bör med matjestårtor. Det är en naggande god liten tårta som definitivt förtjänat sin plats på nästa års midsommarbord (och kanske till och med påskbordet).

Matjestårta cirka 10-12 personer
Recept: Improviserad utifrån recept från pickipicki

50 g smör
300 g kavring
250 g matjessill
2 dl crème fraiche
2,5 dl kesella
1-2 msk pressad citron
1 knippe hackad gräslök
2 msk hackad dill
1 msk finhackad rödlök
3 gelatinblad

Dekoration:
50 g röd stenbitsrom
Dill

Smält smöret och mixa det tillsammans med kavringen i en matberedare. Tryck ut smör- och brödblandningen i en form med avtagbar kant (cirka 24 cm i diameter). Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Under tiden finhackar du matjessill, gräslök, dill och rödlök och rör sedan ihop det med crème fraiche och kesella. Smaka av med pressad citron. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det på svag värme i en kastrull. När gelatinet smält, rör ner det i matjesblandningen. Häll fyllningen på kavringsbottnen och ställ i kylskåp ett par timmar, helst till nästa dag. Dekorera med rom och klippt dill strax innan servering.

Annonser

Entry filed under: Förrätter, Tillbehör.

Fläder- och jordgubbsmousse Det blir inte alltid som man tänkt sig…


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: