Chokladmousse med hallonsås – to go!

21 juli 2011 at 19:54

Bakom den här chokladmoussen ligger det en hel del tålamod, envishet och en gnutta jävlar anamma. Vi har misslyckats med den ungefär lika många gånger som vi lyckats, trots det fortsätter vi att göra den – om och om igen… Anledningen till det är lika enkel som självklar: den är så fruktansvärt god! Några tips på vägen: vispa grädden löst, låt alla ingredienser ha ungefär samma temperatur när de rörs samman, och rör så lite som möjligt när grädden ska ner.

Vi gjorde chokladmoussen och hallonsåsen dagen innan den skulle ätas, sen tog vi den med oss ut på vår picknick. Sambon köpte med sig engångskoppar och lock i plast när han var i Tokyo senast (det är svårt att få tag på bra engångsförpackningar till ett vettigt pris här hemma). Perfekt när man vill ha chokladmousse to go!

Chokladmousse med hallonsås 4-6 portioner
Receptinspiration: Per Morbergs bok ”Scenen, livet och konsten att laga mat”

100 g mörk choklad, 70 %-ig (och bästa kvalitet, så klart!)
3 dl vispgrädde
2 äggulor (rumsvarma)
Några droppar konjak

Smält chokladen i en kastrull över kokande vatten. Ta chokladen från värmen och ställ att svalna en liten stund. Vispa grädden lätt (om du vispar för hårt kan moussen bli grynig). Rör ner några droppar konjak och en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd ner grädden i chokladblandningen, lite i taget (men rör inte för mycket!). Häll upp moussen i portionsformar och ställ att stelna i kylskåp, det tar ett par timmar.

Hallonsås

300 g hallon
2 dl vatten
1 dl strösocker

Koka upp hallon, vatten och strösocker i en kastrull. Ta från värmen och mixa. Sila bort hallonkärnorna. Servera hallonsåsen kall.

Entry filed under: Efterrätter. Tags: , .

Det blir inte alltid som man tänkt sig… Hemmagjorda sockerbitar


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv