Kladdkaka med hallon

22 juli 2011 at 23:59

Chokladmuffins. Vanliga muffins. Muffins med diverse chokladgodis i. Tigermuffins. Brända muffins. Torra muffins… Jag har bakat min beskärda del muffins genom uppväxten. När muffinsbaket stod mig upp i halsen och det var det dags att gå vidare introducerade en av mina vänner kladdkakan. Vi var 14-15 år gamla och hon berättade att hon testat många olika recept på kladdkaka – och till sist hittat det bästa. Huruvida hon står fast vid det än idag vet jag inte, men jag bakar fortfarande kladdkaka efter hennes recept. Ikväll toppade jag den med en näve hallon.

Assietten heter Olivi och kommer från Upsala-Ekeby Gefle. Jag köpte ett dussin sådana för 25 kronor på en loppis för några veckor sedan. Jag gillar dekorens enkelhet. Lite gammeldags stil, måhända, men definitivt värda en andra chans.

Kladdkaka med hallon

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
5-6 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
En gnutta salt
1-2 dl hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det sedan stå en liten stund så att det svalnar. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt kakao, vaniljsocker, mjöl och salt. Blanda till sist i det smälta smöret. Smöra och bröa en form, cirka 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och toppa med hallon. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten så låt den inte stå i ugnen för länge! Låt kakan svalna. Servera med vispad grädde.

Annonser

Entry filed under: Efterrätter. Tags: , .

Hemmagjorda sockerbitar Inlagd gurka


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: