Inlagd gurka

28 juli 2011 at 22:53 2 kommentarer

Jag har en bestämd uppfattning om hur ett recept på inlagd gurka ska se ut. Det får inte vara för enkelt – lite ska jag allt jobba för maten. Med andra ord blir det ingen snabbinläggning med kallrörd ättikslag här! Nej, lagen ska kokas, gärna flera gånger om. Dessutom tycker jag att en klassisk inläggning ska innehålla dillkronor, gula senapsfrön, ättika, socker och vatten. Och så några bitar pepparrot, så klart. Med en så bestämd uppfattning var det svårt att hitta ett passande recept på inlagd gurka. Efter mycket letande hittade jag till slut ett recept i en gammal veckotidning som verkade perfekt! Men…

Till er som fick en burk inlagd gurka av oss i fjol:
Förlåt. Ni säger att ni åt upp dem, men ärligt talat – gjorde ni verkligen det? Ni får lov att säga som det var: att ni lät burken stå i kylen så länge att det till sist inte fanns någon annan utväg än att kasta den. Det är okej, jag förstår er.

Förra årets gurkor blev nämligen otroligt salta. Men vi ger inte upp! I år har sambon och jag gjort ett nytt försök och vi gör det med besked! 3 kilo gurka har lagts in. Vi tror på oss själva!

Ojdå, i den lilla burken med det brun/röda tyget blev det visst lite mycket senapsfrön. Utöver det är jag nöjd med årets resultat. Det blev totalt sju burkar: fyra burkar normalskivade, en burk tunnskivade och två burkar hela.

Inlagd gurka

2 kg västeråsgurka
Dillkronor
En stor bit pepparrot
2-3 småpåsar gula senapsfrön (26 gram i varje)

Saltlake:
Vatten
0,5 dl salt per liter vatten

Lag:
1 liter ättikssprit
1 liter vatten
6 dl socker

Dag 1: Borsta gurkorna rena. Stick ett par hål i varje gurka med en provsticka eller gaffel. Gör saltlaken; rör ut 0,5 dl salt per liter vatten. Låt gurkorna ligga i saltlake i ett dygn (kan stå i rumstemperatur).

Dag 2: Låt gurkorna rinna av. Skiva gurkorna och varva dem med sköljda dillkronor, pepparrotstärningar och senapsfrön i väl rengjorda glasburkar. Blanda lagen i kastrull, koka upp och häll den het över gurkorna. Sätt på locken. Låt stå övertäckta i två dygn (kan stå i rumstemperatur).

Dag 4: Häll av lagen i en kastrull och koka upp den på nytt. Skumma och häll tillbaka den över gurkorna. Tillslut burkarna och förvara svalt. Gurkorna är färdiga att ätas efter ett par veckor.

Entry filed under: Inläggningar. Tags: .

Kladdkaka med hallon Prinsessbakelse

2 kommentarer

  • 1. Anders  |  15 augusti 2011 kl. 20:49

    Tack för tipset om gurkinläggningen. Har testat den och väntar med spänning på att det ska gå några veckor så jag får prova dem.

    Mycket fina foton i din blogg. Många andra matbloggar lägger inte så mycket tid på det men det märks att du kan fota.

    • 2. Caroline  |  15 augusti 2011 kl. 21:35

      Tack för dina snälla ord. Hoppas att dina gurkor blev lika goda som våra!


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: