Romtopf

31 augusti 2011 at 14:22 5 kommentarer

Fram tills för ett par veckor sedan hade jag inte hört talas om romtopf. Nu vet jag att det är ett utmärkt sätt att ta vara på sommarens skörd av frukt och bär. Vi har ingen egen trädgård så vi får nöja oss med vad grönsakshandlaren på torget har att erbjuda – idag blev det plommon och körsbär.

Romtopf

5 dl bär och finskuren frukt (till exempel jordgubbar, aprikoser, hallon, vinbär, krusbär, blåbär, plommon)
1,5 dl socker (vanligt vitt strösocker, ljust muscovadosocker eller råsocker)
1-2 dl rom (ljus eller mörk spelar ingen roll)

Rensa och skölj bär och frukt. Dela större frukter i mindre bitar. Varva bär, frukt och socker i en skål. Låt stå i kylskåp i ett par timmar, helst över natten. Lägg över i en glasburk med lock och häll på rom så att det täcker. Ställ kallt. Fyll på med bär och frukt efterhand som de mognar. Gör då på samma sätt som första gången: varva bär och frukt med socker, ställ kallt över natten och fyll på i burken. Häll eventuellt på mer rom så att bär och frukt täcks. När du lagt bär och frukt i burken för sista gången, låt stå och vila i ett par veckor, helst månader.

Servera romtopfen med exempelvis vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.

Annonser

Entry filed under: Efterrätter, Inläggningar.

På hälsosemester! Oreoklubbor

5 kommentarer

  • 1. Karin  |  31 augusti 2011 kl. 15:15

    Tycker om din blogg så himla mycket!! Så perfekt avvägd i alla kategorier. Love it!

    • 2. Caroline  |  31 augusti 2011 kl. 15:22

      Oj, vilka fina ord! Tack!

  • 3. Johanna  |  1 september 2011 kl. 13:49

    Oj det här har jag aldrig heller hört talas om, det låter inget annat än väldigt spännande och gott!

  • 4. Mårtenssons kök  |  18 september 2011 kl. 12:06

    Så kul att vi kunde inspirera dej, hoppas det ska smaka! Väldigt fin burk du har topfen i.

    • 5. Caroline  |  18 september 2011 kl. 22:28

      Tack! Jag finkammar loppmarknader efter glasburkar som denna. Med rätt innehåll är de dekoration snarare än förvaring!


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: