Fläderblomssaft

13 september 2011 at 23:23

Nej, det har hänt igen! När jag startade den här bloggen i augusti i fjol fanns det ett tydligt syfte: att föreviga de bästa recepten. I min lilla bloggförklaring skrev jag:

I slutet av september 2009 bestämde jag mig för att lägga in syltade gröna tomater. Det var första gången jag gav mig på mormors gamla klassiker men resultatet blev riktigt bra, med en bitsk och god syrlighet. Nu är det snart dags att upprepa proceduren med årets skörd. Problemet är bara det att jag aldrig hittade mormors recept utan istället komponerade ihop ett eget – som jag så klart aldrig skrev ner… Så syftet med den här bloggen blir att samla alla mina favoritrecept på ett och samma ställe så att jag vet var jag har dem när det är dags att lägga in gröna tomater, baka chokladkakor eller skorpor nästa gång.

Ändå, trots en väldigt tydlig bloggförklaring, har det hänt igen. Ikväll plockade vi nämligen fram en burk syltade gröna tomater från i fjol och förvånades över hur goda de var. Receptet? Nej, det har vi inte sparat.

För att inte göra samma misstag igen, kommer här ett inlägg som borde publicerats för ett par månader sedan: fläderblomssaft!

Flädern har blommat ut för länge sedan, och det var ett bra tag sedan saften gjordes. Men precis som en hel del andra recept från i somras, så förevigades det aldrig på bloggen. Så för att undvika att stå handfallen och utan ett beprövat recept när flädern blommar nästa gång, passar jag på att skriva ner det recept som jag använde.

Fläderblomssaft cirka 3 liter
Recept: Vår kokbok

Cirka 40 fläderblomsklasar
3 citroner
50 g citronsyra
2 liter vatten
2 kg strösocker
2 krm natriumbensoat

Skölj blomklasarna noga, skaka av vattnet och lägg dem i en stor skål eller kastrull. Borsta citronerna rena i ljummet vatten, skär i tunna skivor och lägg även dem och citronsyran i skålen. Koka upp vatten och socker och häll det kokhett i skålen. Rör om, täck över och låt stå svalt i fem dygn. Sila saften. Tillsätt sedan natriumbensoat, utrört i lite av saften. Häll upp saften i rena, kalla flaskor. Fyll dem ända upp till kanten, förslut och förvara i kylskåp. Alternativt (för längre hållbarhet) häller du saften i plastlådor och förvarar i frysen.

Fläderblomssaft kan användas till mycket, till exempel fläder- och jordgubbsmousse.

Annonser

Entry filed under: Drickbart, Safta & sylta.

Chokladklubbor 42 195 meter


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: