Inlagda rödbetor

7 oktober 2011 at 11:05 1 kommentar

Vi fick en hel påse med nyskördade rödbetor och morötter förra helgen. Tyvärr gick påsen samma öde till mötes som de flesta påsar som kommer innanför vår dörr: de blir ståendes. Inte för att vi inte vet att det som finns i påsen behöver hanteras, nej, de blir ståendes av ren och skär lathet. Dag efter dag sa vi till varandra: ”vi måste lägga rödbetorna och morötterna i kylskåpet, annars blir de dåliga”. När vi äntligen kom för oss att ta hand om grönsakerna hade en av rödbetorna fått påhälsning av en gnutta mögel. Typiskt. Efter ett par svordomar åkte morötterna i kylskåpet, den mögliga rödbetan i soporna och resten av rödbetorna i närmsta kastrull.

Inlagda rödbetor 2 stora burkar
Recept: Vår kokbok

2 kg rödbetor
Vatten

Lag:
1 liter kokspad eller vatten
2,5 dl ättikssprit
3 dl strösocker
10 kryddnejlikor

Skölj rödbetorna noga. Låt skal, rotspets och bladfäste sitta kvar. Lägg rödbetorna i en kastrull, fyll på med vatten och koka dem nästan mjuka. Ta upp rödbetorna, skölj dem under kallt vatten och gnid av skalet. Om du vill använda kokspadet till lagen, silar du det genom exempelvis ett kaffefilter. Skiva rödbetorna och lägg dem i varma, väl rengjorda glasburkar. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt den koka ihop i ett par minuter. Häll den varma lagen över rödbetorna och sätt på locken. Rödbetorna kan ätas efter ett dygn. Förvaras svalt.

Annonser

Entry filed under: Inläggningar. Tags: .

Citronbiskvier Ingefärspäron

1 kommentar

  • 1. Mårtenssons kök  |  7 oktober 2011 kl. 14:06

    Ja, det känner man igen det syndromet:)
    Ser ut som det blev ett gott resultat i alla fall, av de som klarade sej i påsen!


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: