Favorit i repris: Mormors nötkakor

11 december 2011 at 20:19

Mitt liv håller ett förbaskat högt tempo just nu. Men istället för att rada upp allt som jag lovat, borde och ska göra, tänker jag på den härliga helg som närmar sig. Jul! Sambon och jag jobbar för fullt med att julifiera vår lägenhet. Jag har bakat och stått i, vi har fått våra fönster putsade (tacka vet jag rut-avdraget), ljusstakarna har kommit upp och idag köpte vi fure som ska pyntas med både ljus och fina kulor. Imorgon förmiddag ska jag bege mig till Ystad för att hålla föredrag på min gamla gymnasieskola, så ikväll övernattar jag hos föräldrarna. Mamma rumsterar i köket – hon bakar supergoda nötkakor efter mormors recept.

Nötkakor 25 st

100 g rumsvarmt smör
0,5 dl socker
50 g hasselnötskärnor
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp 50 gram hasselnötskärnor och plocka sedan bort 13 nötkärnor – dessa ska användas för att dekorera kakorna. Mal hasselnötskärnorna och blanda med rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Nyp ihop till en smidig deg. Rulla ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 25 bitar. Rulla bitarna till små bollar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Tryck lätt på mitten av kakan. Dela de 13 nötkärnorna på mitten och dekorera kakorna med dessa. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen tills de fått fin färg, cirka 10 minuter.

Annonser

Entry filed under: Småkakor.

Dags att rensa frysen? Det hänger skivad apelsin i köksgardinen


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: