Jordgubbssylt

30 januari 2012 at 00:50

I morse steg jag upp lite tidigare än vanligt, jag snörade på mig löparskorna och gav mig ut på grusvägarna. Minusgraderna bet i kinderna, vinden letade sig in under tröjan. Det blev åtta långa, kalla kilometer. Det är en femtedel av den sträcka jag ska springa den 2 juni.

Så varför skriver jag om det här?

Jag har inga planer på att låta den här bak- och porslinsblogg utvecklas till en bak-, porslins- och maratonblogg. Det får ju finnas gränser. Så det här inlägget ska snarare ses som en förklaring till varför det bakas och stökas lite mindre i köket just nu. Egentligen är det ganska enkelt; en bit sockerkaka är helt enkelt inte lika bra uppladdning inför ett träningspass som en hederlig banan.

Men ibland kan jag inte hejda mig själv…

Som när jag plötsligt står här med en hög trave pannkakor och inser att sylten är slut. Då kliar det i fingrarna och innan jag vet ordet av har jordgubbarna åkt fram ur frysen och syltkoket är igång. Så att ha en bakblogg och att träna inför ett maraton; det ena må begränsa (men utesluter inte) det andra. Det är helt enkelt för roligt att laga, baka, safta, sylta och allt annat man kan tänkas hitta på i ett kök.

Jordgubbssylt 2 burkar
Recept: Dansukker

500 g djupfrysta jordgubbar
1 apelsin, saften
5 dl syltsocker

Tina jordgubbarna, mosa eller skär dem i bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka i 3-5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Annonser

Entry filed under: Safta & sylta. Tags: , .

Chokladwhoopies Apelsinsaft


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: