Prinsesstårta med fläder och citron

8 april 2012 at 11:18

Vilken påsk det varit! Den smygstartade i torsdags, jag och sambon hade tagit ledigt från jobbet och gick upp tidigt för att ta tåget till Köpenhamn. Där besökte vi en av nordens största loppisar och fick lära oss en hel del om danskt porslin av de trevliga försäljarna. Priserna var höga och vi gick därifrån med endast ett köp – en liten iittala-ljusstake. Efter en solig långlunch på en överfull uteservering i Nyhavn tog vi tåget hem, helt utmattade. I fredags var det dags för loppis nummer två där det fyndades en hel del (jag återkommer till det!). Sedan dess har vi ägnat dagarna åt våra familjer, vi har umgåtts och vi har ätit. Jag har dessutom lyckats klämma in en kort löptur i snöovädret som kom på påskaftons morgon och en lite längre i det soliga väder som erbjöds idag.

För ett tag sedan berättade jag att jag bakat fyra olika sorters tårtor till min brors dotters dop. Här kommer doptårta nummer två: en rosa prinsesstårta med fläder och citron. Den har en frisk och god smak och är en trevlig variant till den klassiska prinsesstårtan. Det här är min andra tårta som jag täckt med marsipan. Till den första tårtan sprack det färdigköpta marsipanlocket, så denna gång köpte jag inget färdigt lock utan färgade själv, vilket var mycket enklare. Nästa gång kanske jag lyckas få till ett helt slätt lock utan småveck?

Prinsesstårta med fläder och citron
Recept: www.arla.se

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning 1:
Rivet skal och saft av en halv citron
50 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
3 äggulor
0,5 dl vispgrädde
3 msk majsstärkelse
2 msk koncentrerad fläderblomssaft
4,5 dl vispgrädde

Fyllning 2:
250 g hallon
2–3 msk strösocker

Garnering:
400 g rosa marsipan
Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt den kallna. Dela kakan i 3 bottnar. Värm citronskal och -saft, smör och socker i en kastrull tills smöret smält. Vispa ihop ägg och äggulor. Rör ner ägg, grädde och majsstärkelse utrörd i fläderblomssaft i kastrullen. Värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Låt krämen kallna. Vispa grädden till ett fast skum. Mosa hallon och socker. Blanda försiktigt med 1 dl vispad grädde. Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan. Bred resten av grädden över tårtan. Kavla ut marsipanen till en rund platta och lägg den över tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Pudra över florsocker.

Annonser

Entry filed under: Tårtor.

Två månader Bra start på dagen


Kategorier

Citronbiskvier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: